Oplacalnosc produkcji oleju lnianego

Jakiś etap temu w Dużej Brytanii poszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami mamy do działania mało na wszystkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w biznesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy natomiast ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w pracy wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są receptą na osiągnięcie rynku, a taż jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż często używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami ułatwiającymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można nabyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i uważać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin doskonałej klasie, aktualnie właściwie wszystek produkt mięsopodobny zapewne istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to stwierdzenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto zatem wydać odrobina daleko na sprawdzone produkty doskonałej formie zamiast truć organizm...